El dissabte 5 d’octubre Godella va iniciar els actes commemoratius del 9 d’Octubre amb la festa de la Falla Cervantes-San Blas. La calle Baró de Santa Bàrbara va transportar als visitants a l’Edat Mitjana amb el seu mercat d’artesania i associatiu, els tallers infantils, el concurs de allioli i la desfilada de moros i cristians. Tota una jornada d’activitats que va començar a les 11 del matí i va concloure entrada la nit amb una torrada d’embotit.

El Grup de Danses El Poblet va prendre el relleu, com ja és habitual, la vespra del Dia de la Comunitat, amb el Aplec de danses –la tercera edició–, que va discórrer pels carrers Teatret de’n Francesc i Abadia. Un centenar de ballarins de Godella, Alboraia i Manises va conformar la desfilada que, a ritme de dolçaina i tabalet, va ser avançant fins a aconseguir la plaça de l’Església. Lloc que van tornar a ocupar havent sopat per a celebrar el seu tradicional sarao amb Apa i la rondalla del Grup de Danses.

El CB l’Horta Godella també es va sumar als actes amb un torneig de bàsquet de 3×3. 41 equips, 150 xiquets, de categories benjamí, aleví i infantil van envair el Pavellón Municipal des de les 9 del matí fins al migdia. Al final, els GT4 es van imposar en categoria infantil als cracks del basket, que van ser subcampions. En aleví, Dragons de Godella van ser els vencedors per davant del The Avengers. Finalment, entre els més xicotets, l’equip Miami Maristas va ser el campió i Els Cracks, el subcampió.

Entretant, la torre guardabarreras, seu del museu del tren, obria les seues portes per primera vegada al públic. Els membres de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Godella van fer de guies de tots els curiosos i interessats que van tenir l’ocasió de veure diferents utensilis i eines dels trens de fa més de mig segle. Poc després, el carrer Major recuperava un ús quasi oblidat, el de trinquet. L’exhibició de pilota valenciana que es va celebrar va respondre a la qualitat dels seus jugadors que, no debades, van aconseguir la passada temporada l’ascens de categoria. Al final, després d’una remuntada dels rojos, la partida va quedar en taules 15×15.

Amb prou faenes uns metres més endavant, el Capitoli obria les seues portes al concert que, enguany, en lloc de la Banda del Casino Musical ho va oferir la Orquestra d’aquesta mateixa societat dirigida per la també concertino Pilar Mor. Un repertori clàssic i popular valencià, molt d’acord amb la data en el qual no van faltar les Aquarel·els valencianes, el Gato Montés ni, per descomptat, l’Himne de la Comunitat Valenciana que va ser interpretat pel solista Antonio Gómez.

Al mateix temps començava, en el parc de Vilablanca, la festa gastronòmic-motera. Una concentració en la qual una àmplia gamma de Harleys, Shadows, Suzukis, etc. Es van fer les reines del carrer en el passeig que van realitzar per la localitat i que va concloure amb un gaspatxo manxec de de conill i pollastre, amanida i beguda.

Finalment, les tradicionals calderes de arròs amb fesols i naps que es van repartir en el jardí dels Mestres Senabre van superar totes les expectatives. Des de les 7 del matí, els cuiners van preparar amb manyaga, i al foc lent de la llenya, el guisat que va ser degustat per 250 persones, una vintena de les quals, va ser derivada pels Serveis Socials del municipi.