Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés i les regidores de València, Pilar Soriano, i de Godella, Eva Sanchis, s’han reunit amb representants de Piroval, l’associació que agrupa al sector valencià de la pirotècnia.

Els representants del sector pirotècnic valencià, Piroval, han trasllat la gran preocupació existent en un sector econòmic estratègic per a l’economia valenciana, en cas que es duga a terme els plans del Ministeri d’Indústria.

Aquests plans provenen d’una interpretació molt subjectiva per part de la Direcció de la Guàrdia Civil, que en el seu ofici del 28 d’octubre de 2013, defineix “que per beneficiar-se de l’article 20 del reglament d’articles pirotècnics i de cartutxeria (fabricació d’artificis de pirotècnia per a ús propi)… entre les quals han d’estar incloses les de fabricació sense marcat CE per a ús propi”.

Aquesta interpretació realitzada per la Guàrdia Civil infringeix clarament el RD 1335/2012, la disposició transitòria del qual estableix un termini de deu anys per a la seua adaptació. Pel que Joan Baldoví, diputat al Congrés, ha presentat recentment una PNL per aturar aquest ofici, que va clarament en contra dels interessos de les empreses valencianes del sector pirotècnic.

Joan Baldoví ha manifestat: “exigisc als diputats del Partit Popular que exercisquen la seua responsabilitat de representació dels interessos valencians i estiguen al costat d’un sector íntimament lligat a la personalitat del nostre poble”.

Compromís ha recordat que el sector pirotècnic ja realitza unes exhaustives inspeccions i auditories de caràcter anual, aquest ofici del Ministeri obligaria a les pirotècnies a realitzar més inspeccions absolutament prescindibles, si no és per beneficiar dos instituts concrets de certificació depenents del sector públic.

Des de Compromís han alertat el que suposaria aquest ofici a la festa de la Falles, que ocasionaria un cost molt superior de les mascletades contractades, o fins i tot que els trets que tenen ja contractats per a les properes Falles no puguen realitzar-se.

Pilar Soriano, regidora de Compromís, ha comentat que “aquest problema que afecta el sector pirotècnic és el que li faltava a les falles, que fins i tot podria fer perillar les mascletades a la Plaça de l’Ajuntament per a les falles de 2014”.