El clarinetista i director d’Orquestra godellenc, Joan Enric Lluna, va presentar, dimarts passat 10 de març, a la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència (València), el seu CD Música española en el exilio, un treball que va més enllà de la interpretació, més enllà fins i tot de la recerca. En molts casos, es tracta d’un treball quasi arqueològic de cerca i recuperació manual de partitures perdudes, oblidades, abandonades o negades.

El projecte discogràfic recupera una sèrie d’obres escrites en l’exili, després dels anys 40. «Aquesta recopilació d’obres per a clarinet i piano és d’una qualitat extraordinària però són poc conegudes, algunes d’elles pràcticament inèdites», va comentar Lluna qui ha estat acompanyat en tot aquest viatge pel pianista Juan Carlos Garbayo. «Són obres que necessiten de la nostra participació, els intèrprets i les editorials, perquè ocupen la posició que es mereixen en el món de la música», va concloure el solista de l’Orquestra dels Arts. «Ens sentim responsables de la nostra història i per açò no vaig dubtar a incorporar-me al projecte de Joan Enric –va assenyalar Garbayo, Premi Nacional de Música 2013–, perquè sempre que tinc la possibilitat de contribuir a una causa com aquesta, m’embarque sense dubtar-ho; recuperem i difonem peces fantàstiques perquè en un futur pròxim s’incorporen al repertori de l’instrument i es programen en les sales de concert».

Al costat d’ells dos, l’escriptor Vicent Alonso i el pedagog musical Pasqual Pastor, tots dos també de Godella, van participar en la presentació contextualitzant l’època, la cultura i els protagonistes d’una moment en què es va trencar una de les etapes més brillants de la història d’Espanya, la Generació del 27. Finalitzada la taula redona, Garbayo i Lluna van interpretar tres de les peces que conté el seu treball, l’Estudio nº 2, de J. Menéndez, Secret People, de R. Gerhard –per a la qual van comptar amb la col·laboració de la violinista Mirabai Rosenfield– i Fantasia española, de J. Baptista.

Molta gent de Godella va assistir a la presentació, com no podia ser d’altra manera. Entre les persones assistents, la nostra Alcaldessa i regidora de Compromís, Eva Sanchis, que ha recolzat esta iniciativa.