LlistaELS ALCALDES DE GODELLA I FOIOS, L’EDITOR DE «LA TRACA», EL DIBUIXANT BLUFF I UN MAGISTRAT VAN SER ASSASSINATS EL 28 DE JUNY DE 1940
Poc més de dos metres quadrats ocupa la fossa 114 del Cementeri de Paterna en la qual es va apilar 196 persones que el règim franquista va executar per les seues idees entre el 9 de maig i el 28 de juny de 1940. En l’última de les cinc sacas (com es denominen), formada per 31 persones, cinc d’elles eren de Godella: l’alcalde d’Esquerra Republicana, Arturo Caballer Feliu, joier de 40 anys; Vicente Rodríguez Ramírez, pintor i tinent d’alcalde del Partit Obrer d’Unificació Marxista; Vicente Hernández Berga, obrer i regidor del Partit Socialista, i dos membres del Comitè Executiu Popular, Juan Contreras García (pintor) i Vicente Llorens Casas (obrer).

Aquest matí, l’alcalde de València, Joan Ribó; ciutadans de Godellla, familiars de les víctimes i representants polítics de totes les formacions d’esquerres que componen en aquest moment l’equip de govern local (Compromís, PSOE, Canviem entre Tots i Esquerra Unida) han retut homenatge a les víctimes en un acte organitzat per la Fundació Societat i Progrés. «Va ser una saca en la qual es van encruelir especialment amb Godella i van afusellar mig Ajuntament», ha comentat Matías Alonso Blasco, coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Fundació.

Francesc Aràndiga, regidor de Comunicació i Agermanament, va prendre la paraula després de dipositar una corona, en representació de l’Ajuntament de Godella, amb Mamen Esteve, Remedios Cataluña i Joan Cardo. «És un dia de sentiments oposats per homenatjar unes persones que van morir per les seues idees en un acte que no solament és de memòria històrica sinó que és de justícia», va reconèixer Aràndiga.

Els també regidors de l’Ajuntament de Godella Salvador Soler i Fernando Oliveros van oferir, així mateix, una altra corona de flors en nom del PSOE pel regidor Vicente Hernández Berga i pel diputat i president de l’Ateneu Mercantil, el periodista Isidro Escandell Úbeda, tots dos executats en la mateixa saca. «El Partit Socialista és un partit amb una llarga història de defensa dels drets i de les llibertats i aquesta és una de les proves més tràgiques en què persones valentes van donar la seua vida per les seues idees, per la seua dignitat, perquè avui puguem viure com vivim», va assenyalar Soler en el seu discurs.

També van prendre la paraula els representants de l’Ajuntament de Paterna, l’amfitrió, i l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz Alonso, així com diferents persones vinculades amb les famílies d’una o una altra manera i amb associacions de memòria històrica.

A continuació, la comitiva es va traslladar al quadre n. 2 del mateix Cementeri per a realitzar un homenatge a Vicente Miguel Carceller, editor de la revista La Traca i un dels afusellats més emblemàtics d’aquella saca al costat del magistrat de l’Audiència Provincial de València, Luis Cisneros Delgado; el mestre nacional Vicente Talens Sigla i el dibuixant Carlos Gómez Carrera, Bluff. Davant del seu sepulcre, Ribó –presentat per Matías Alonso com «el primer alcalde de València que xafa aquest Cementeri per a honrar les víctimes del franquisme»– va destacar el paper de Carceller per a la societat i la cultura valenciana». També van intervenir els néts de l’editor i empresari, el periodista Antonio Laguna i diferents persones vinculades a alguna de les persones assassinades, com el dibuixant Bluff.