Font: www.godella.es

L’acte va servir d’avantsala a la gala inaugural que se celebra dissabte, dia 21 de novembre, a partir de les 22 h, al saló d’actes de Villa Teresita –seu del festival–, que comptarà amb el concert d’Hombre Lobo Internacional i la projecció del curtmetratge Operación preferente, a més d’una nit de varietés. A partir d’aquest dia i durant una setmana, Catacumba oferirà una programació eclèctica entre curtmetratges i llargmetratges fins a completar cinquanta projeccions dels més variats gèneres: ciència-ficció, terror, fantàstic, extravagant i experimental.

Javier Llorens i Sergi Inclán, organitzadors del Festival, van ressaltar el creixent augment de treballs cinematogràfics presentats al Festival Internacional de Curtmetratges de Catacumba (FICCA’T): més de sis-cents treballs procedents dels cinc continents. Els llunyans territoris de l’illa de la Reunió, Argentina, Suècia, Colòmbia i Polònia són alguns dels representats en els curtmetratges finalistes que opten als tres premis del FICCA’T: premi del jurat (1.000 euros), premi del públic (250 euros) i premi al curt més entranyable (250 euros), amb el qual l’organització valora les obres realitzades amb molt d’enginy i escàs pressupost. A més dels premis en metàl·lic, Catacumba disposa de les seues pròpies estatuetes, el Fetus d’Or i la Nina Trencada, elaborades en aquesta ocasió per l’artista Josep Manuel Juan. D’altra banda, una desena de pel·lícules opten al premi de 500 euros al millor llargmetratge. A més, la cinematografia local també tindrà el seu espai en la programació amb la projecció d’altres deu treballs realitzats per directors valencians.

Com a novetat d’aquesta edició, el tradicional cinema concert tindrà lloc per primera vegada al teatre Capitoli el dimecres 25 de novembre, a les 18 h, amb l’actuació de Polígono Hindú Astral, que posarà música en directe a la projecció de clàssics del cinema. Catacumba manté en la seua programació una de les seues senyes d’identitat: el Concurs Internacional de Crits José María Ferrando, que se celebrarà el divendres 27 de novembre, a les 22 h, i que té el seu propi guardó: el Montereiet d’Or. El dissabte 28 de novembre, a les 18 h, serà el moment per al cicle El que mola és l’stop-motion, coordinat pel cineasta valencià Pablo Llorens, que disposa dels seus propis premis. Serà l’avantsala de la cloenda del Festival, en la qual es farà l’acte de lliurament dels premis als guanyadors d’aquesta edició.

Durant la presentació, l’organització ha destacat la satisfacció de poder seguir organitzant Catacumba a Godella, localitat on va nàixer l’any 2000. El recent conveni signat amb l’Ajuntament reforça aquest vincle del Festival amb el municipi. En les seues intervencions, l’alcaldessa, Eva Sanchis; la regidora de Cultura, Tatiana Prades, i el regidor de Benestar Social, Salvador Soler, han ressaltat la importància de poder seguir comptant, a Godella, amb un festival cinematogràfic internacional de la talla de Catacumba.