La Comunitat Valenciana és l’autonomia espanyola que més ha incrementat l’índex d’assassinats masclistes en 2015. És la segona Comunitat on més “feminicidis” s’han comès enguany. 16 dones assassinades per l’únic motiu de ser dones; 94, a l’Estat espanyol, víctimes del terrorisme masclista.

Una xacra contra la qual l’Ajuntament de Godella lluita amb els seus mitjans i campanyes, amb un pla d’igualtat de referència, amb tallers regulars durant l’any, impartits per una psicòloga especialista en violència de gènere, amb la seua adhesió al Protocol d’Actuació de l’Atenció a les Víctimes de Gènere –en el qual es coordinen els Serveis Socials, la Policia Local i els serveis sanitaris–, amb la formació específica de la Policia Local i accions de denúncia i sensibilització com les del 7N i la Setmana Contra la Violència de Gènere, que va concloure dissabte passat.

Nombrosos col·lectius de la localitat es van implicar, una vegada més, en totes les iniciatives desenvolupades amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere com les Ames de Casa Tyrus, Qualitat de Vida, Colombaires de Godella, el Mercat de Venda Directa, el Grup de Teatre EPA, l’IES Comarcal i el col·legi Sant Bartomeu.

El dilluns 23, l’alcaldessa, Eva Sanchís, i la regidora d’Igualtat, Teresa Bueso, van inaugurar la setmana a Villa Eugenia, acompanyades de la periodista Paqui Méndez, que va presentar una nova edició del certamen Curtmetratges per a la Igualtat, en el qual es va incidir en la creixent «i preocupant» violència de gènere juvenil. El dimarts 24 va tenir lloc la primera xarrada taller a Villa Teresita, a càrrec de la psicòloga, experta en igualtat, Raquel Barletta, a la qual va assistir l’alumnat de secundària del col·legi Sant Bartomeu. A la vesprada, el Grup de Teatre de l’EPA va representar l’obra Formigues roges, dirigida per Josep Vicent Domínguez i escrita per la polifacètica autora godellenca Amparo Grafiá. Va fer d’avantsala de la commemoració del Dia 25 de Novembre, que va reunir, davant de l’Ajuntament, persones de la localitat, representants del teixit associatiu, autoritats polítiques i alumnat de l’IES Comarcal i del Sant Bartomeu per a denunciar la violència masclista i homenatjar les dones assassinades. A la vesprada, van continuar els actes reivindicatius amb la manifestació a la plaça del Parterre de València, a la qual va acudir una representació godellenca. Un altre dels moments especials de la setmana va tenir lloc el dijous, a Villa Eugenia, amb la presentació del llibre 016: relatos que se deben contar. La fiscal de Violència de Gènere i coordinadora del llibre, Susana Gisbert, va estar acompanyada en l’acte per la regidora d’Igualtat, Teresa Bueso, el coordinador de Generación Bibliocafé, Mauro Guillén, i Rosa Pastor, professora de Psicologia de la Universitat de València. Per a acabar la setmana, es van preparar dues taules de divulgació i sensibilització tant el divendres, al Mercat municipal, com el dissabte, al Mercat de Venda Directa.

La Ràdio municipal i la Biblioteca també es van sumar a la programació. D’una banda, la Biblioteca va disposar d’una guia de lectures sobre Violència de Gènere i d’una altra, la Ràdio va oferir una programació especial durant tota la setmana.

Font: www.godella.es