Font: Las Provincias

València, 13 dic (EFE).- El Centre Cultural La Nau acollirà el pròxim 15 de desembre l’estrena del primer documental amb material inèdit que aborda la figura Joan Peset Aleixandre, que es titula “Peset, un home bo. Metge, rector i republicà” i que ha col·laborat la pròpia família.

Segons fonts de la Universitat de València, el documental, que s’estrena amb motiu del 130 aniversari del seu naixement i del 75 aniversari del seu afusellament pel règim franquista, aporta abundant material inèdit, entre el qual destaca l’última entrevista que va concedir el fill del rector Peset a la seua néta Natalia Castellanos i l’ha cedit per primera vegada per a aquest documental.

De fet, el fill de Peset apunta en aquesta entrevista que més enllà de la denúncia que va interposar un grup de falangistes valencians, entre ells Marque Merenciano, van anar també motius econòmics relacionats amb el laboratori Peset els que van desencadenar la condemna a mort del rector. En concret, s’esmenta l’interès econòmic per apropiar-se del negoci del laboratori.

Tant el fill com l’investigador de la vida de Peset, Felip Martínez, apunten a les “enveges” de caràcter professional perquè el laboratori era un negoci molt lucratiu.

La presentació del documental, que se celebrarà en l’Aula Magna, comptarà amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat, Antonio Ariño, la biznieta de Peset, Natalia Castellanos Peset, el catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València, Josep Lluís Barona, i una de les guionistes del documental, Matilde Alcaraz.

El testimoniatge del fill de Peset reconstrueix la imatge de Peset marit i pare de tres fills i descobreix el que va significar per a la família la decisió de dedicar-se a la política en temps tan convulsos.

Narra també el drama que va suposar el seu processament, el recorregut que van realitzar per tota la ciutat de València sol·licitat l’indult i finalment el moment del seu afusellament en la ‘paredassa’ de Paterna el 24 de maig de 1941.

El documental també s’articula a partir dels testimoniatges de prestigiosos investigadors, historiadors i catedràtics de medicina i història de la ciència de la Universitat de València que ajuden a dibuixar el perfil científic, universitari i polític del doctor Peset.

És una iniciativa de l’empresa audiovisual Documentart en el qual ha col·laborat la Universitat de València, així com el Col·legi Major Rector Peset de la institució i la pròpia família Peset.

Matilde Alcaraz i Santiago Hernández són, respectivament, el director i guionista del documental; la realització i la postproducció és de Josevi Marque, l’adreça de fotografia és a càrrec de Miguel Ángel Jiménez i la sonorització és obra de Vicente Chust.

El metge i científic Juan Bautista Peset Aleixandre va nàixer a Godella el 2 de juliol de 1886 i va morir afusellat el 24 de maig de 1941 a Paterna després d’un procés sumarísimo d’urgència, i encara que no va destacar políticament fins al final de la Segona República, el fet d’encapçalar les llistes de València pel Front Popular i ser el diputat més votat per la seua circumscripció al febrer de 1936 va ser motiu suficient perquè el Jutjat Militar ho condemnara a mort.