Compromís i el pagament del Parc de la Devesa

Des del Grup Municipal de COMPROMÍS, des d’una profunda preocupació, però també des d’una perspectiva orientada a buscar una solució raonable al conflicte, vull explicar el sentit del nostre vot a la proposta d’acord, que serà positiu.

Votarem sí perquè creguem que aquest és un pas necessari, però be sabem que ací no acaba el conflicte que ve de llarg i que encara anirà molt lluny.

 La solució que volia i vol donar-li l’Ajuntament es va manifestar a l’acord plenari d’11 d’abril de 2013 que essencialment deia que estavem disposats a l’el·liminació de la qualificació als terrenys per resultar imposible el pagament en metàli·lic i en eixa proposta hi havia fins i tot quatre alternatives més.

El que ara fem, el que hem de fer, és donar compliment al posterior requeriment del TSJ, és a dir, donar conformitat i trasllat a l’estudi de pla econòmc-financer demandat, que defineix la màxima capacitat financera de l’Ajuntament en ordre a l’atenció del requeriment judicial.

Però som conscients que açò no representa, ni molt menys, una solució favorable a l’interés general, a les necessitats i les prioritats del poble de Godella, i tal finalitat, l’interés general, ha de ser per definició, per la pròpia essència, el principi rector de tota expropiació.

La solució necessàriament ha de ser un pacte, que dona forma a un enteniment civilitzat, raonable i equitatiu perquè el pagament d’esta quantitat de milions de les esquitzades arques municipals és materialment impossible i èticament inacceptable.

Este es un requisit previ inevitable per arribar a un final acordat, hem d’esgotar el procediment judicial, indefugible perquè així ho exigeix el TSJ que deixarà a les parts davant la seva irrenunciable responsabilitat.

Potser siga convinent fer un poc d’història:

– En 1898 la CSCJ comprà el Castell i La Devesa per destinar-los a centre educatiu que anà creixent al llarg dels anys

– En 1946 el Pla General de València i su cintura assigna als terrenys el destí de Zona Verda Pública. A partir d’eixe moment la Congregació podia haver demanar l’expropiació.

– En 1966 el Pla General adaptat a la Solució Sud, mantingué tal previsió.

– El Pla General Municipal de 1990 requalificà com a Dotacional Educatiu Privat la part del terreny ocupada pel col.legi, uns 21.000 m2, i per Edetània, uns 4.500 m2, i mantingué la destinació a Zona Verda Pública de la resta, uns 30.000 m2. La resposta de la Congregació propietària va ser l’oposició radical a l’expropiació, amb presentació de milers de signatures en contra i un recurs judicial.

– En l’any 2000 el Tribunal Suprem va fallar a favor de l’Ajuntament, va dir-li a la Congregació que, en contra dels seus arguments, l’ordenació del Pla General era legal, justa i equilibrada. Però el context jurídic i econòmic llavors havia canviat i s’imposava la cultura de l’especulació i el despropòsit urbanístic i és en eixe context on la congregació demana l’expropiació dels terrenys i aconsegueix una valoració dels mateixos molt elevada en plena bombolla urbanística. Mentre a l’informe del Plà general de l’any 90 (aprovat també per la Conselleria) es valoraven eixos terrenys en aproximadament 31 milions de pessetes (un equivalent a 400.000 €) ara, quasi 23 anys més tard esta valor una sentència el multiplica per 30. Hi per tant encara que ens agradaria que esta zona (o almenys una part d’ella) siguera zona verda pública, 400.000 € a l’any 90 eren assumibles i quasi 12 milions d’euros en plena crisi econòmica no es pot assumir.

A la situació actual s’arriba després de que les succesives Corporacions hagen priorizats altres obtencions de sol dotacionals que el Pla marcava per a inversions socials, culturals, esportives, d’oci, etc… i després de que la voluntat negociadora de la Congregació, en un moment determinat, siguera malbaratada per persones que en altres legisatures han ostentat la responsabilitat de l’alcaldia en este poble.

La Corporació actual amb la inexplicada, i probablement també inexplicable absència del Partit Popular, ha afrontat el conflicte amb total responsabilitat a través de l’acord plenari d’abril passat, adés referit, amb la previsió una Modificació del Pla General per traslladar la reserva legal de zona verda, amb la constitució d’una Comissió Informativa Especial per treballar en la concreció de solucions ( a la qual també el P.P. ha negat la seva presència ) i amb la persistent demanda de contacte amb la Congregació per donar forma a una solució negociada.

I ahí estem i estarà el Grup Municipal Compromís actuant sempre fent allò que considerem millor per l’interés general dels veïns i veïnes de Godella.

Godella, 30 de gener de dos mil catorze

Entrada edetania

sagrado

Audio del ple (a partir minut 55 el punt de la Devesa, al partir del minut 75 intervenció del PP)

Vos recomanem este article “La devesa de Godella: Patrimoni amenaçat”

Més info publicada ací sobre el parc de la Devesa

Arxivat en: Compromís, Godella, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *