Els recursos econòmics de l’Ajuntament de Godella en els darrers anys de govern de progrés han estat força ben gestionats amb resultats d’estabilitat financera i equilibri pressupostari malgrat les dificilíssimes condicions legals i monetàries imposades pel govern del PP a Madrid.

Una perspectiva diferent

Per als propers exercicis, però, afrontem una perspectiva ben diferent marcada per dos circumstàncies rellevants: per una banda l’exigència del compliment de la sentència de l’expropiació del Parc de la Devesa que genera un pagament de més de mig milió anual i la possibilitat que hi haja més sentències en breu, i per altra banda, en sentit contrari, la més que probable modificació legislativa i financera que ha de derivar del resultat de les eleccions nacionals i estatals, alliberant-nos de les limitacions competencials i dels retalls financers i l’austeritat imposada.

Racionalització de les despeses

Caldrà optimitzar els recursos, i això implica tant el control de les despeses com el control dels ingressos. Caldrà vigilar que totes les despeses de l’Ajuntament estiguen ben ajustades, des del control de l’activitat de les empreses concessionàries de la neteja i manteniment de jardins fins el temps de dedicació i retribucions de cada regidoria. Cada regidoria ha de ser responsable de no gastar més enllà de les seues partides i complir amb el procediment establert.

Major rigor als ingressos

Però també caldrà prestar més atenció a l’abast i la gestió dels ingressos, garantint que les taxes i impostos s’apliquen de forma justa, perseguint el frau fiscal, les activitats econòmiques il·legals i les infraccions urbanístiques.

Caldrà, amés a més, aplicar el criteri de progressivitat i proporcionalitat en aquells impostos que ho permeten. Encara que la legislació fiscal no siga de competència municipal, un govern local de progrés pot, fins i tot deu, formular iniciatives de millora de l’actual estructura impositiva en tant que administració més propera a les necessitats, però també les potencialitats, dels contribuents.

Revisió de criteris impositius

A través de la FVMP., la Diputació, mancomunitats, mocions conjuntes als diferents ajuntaments… és possible portar al debat social l’avinença de bonificar les activitats que generen més llocs de treball, que més respecten i posen en valor el medi ambient, així com la necessitat de suprimir totes les situacions de privilegi que han generat la indignació i la desmobilització de una gran majoria dels contribuents. En aquest sentit, caldrà enllestir un inventari rigorós dels bens immobiliaris de les institucions religioses en ordre a la previsió d’una nova regulació legislativa, més pròpia d’un país aconfessional, que restituisca llur obligació de contribuir a l’erari públic en condicions d’igualtat i justícia.

Una altra iniciativa normativa interessant de sotmetre a la consideració d’un ample debat ciutadà és l’establiment d’un criteri de progressivitat  en les multes i sancions en funció de la renda de l’infractor. És una possibilitat que ja s’aplica a Finlàndia i que, independentment d’un potencial increment recaptatori, introdueix un nou factor d’eficiència correctiva i de justícia social ja que no ha de tindre el mateix efecte 50 € conseqüència d’un mal aparcament per a un aturat de llarga durada que per al cap de la llista Forbes.