Hi ha pobles que són rics per ser un destí turístic, hi ha d’altres que la seua indústria els ha convertit en capdavanters…i hi ha d’altres, com Godella, que som rics culturalment.
Tenim músics extraordinaris que dirigeixen orquestres dins i fora de les nostres fronteres, tenim artistes plàstics que han exposat en les millors galeries, tenim cantants que porten treballant per la música tradicional tota la seua vida, tenim directors de teatre, tenim actors…i totes aquestes grans persones han fet que Godella siga rica culturalment. Aquest dur treball no el podem oblidar i hem de recolzar-lo absolutament, perquè aquesta riquesa cultural fa de Godella un poble més lliure i més conscient.
La quantitat i la qualitat de les inquietuds culturals de Godella fan necessari repensar la gestió cultural de l’Ajuntament com un tema transversal, que estiga present en totes les àrees de gestió de l’Ajuntament, com un signe identitari del poble. Les polítiques de benestar, educació, esport, urbanisme, joventut,… han de tindre una vessant cultural clara i planificada.
Programar professionalment i atenent a la diversitat
És necessari comptar amb una programació i planificació de totes aquelles activitats culturals que es desenvolupen al nostre municipi, intentant que els actes no se solapen en l’agenda local, per tal de garantir que les activitats que es programen tinguen un gran nombre d’assistents.
Cal professionalitzar la gestió cultural de l’Ajuntament perquè hi ha coses que depenen del programa del partit polític en el govern però la majoria depenen, en major grau, d’una planificació i gestió estable i professionalitzada.
Cal una programació més diversa, que tinga en compte i atenga les diferents sensibilitats del veïnat: teatre, música, dansa, pintura, cinema.
Xarxa de teatre i Cinema
Cal reclamar la posada en marxa del circuit de teatre valencià al Teatre Capitolio i afegir-nos d’una manera assequible per a les arques municipals.
Igualment cal estudiar la possibilitat de programar cinema, especialment en la nostra llengua, d’una manera assumible per l’Ajuntament.
Comunicació pròxima i eficient. Promoció de Ràdio Godella.
La comunicació que es realitza des d’aquesta àrea és fonamental per tal que els nostres veïns coneguen quines són les activitats que hi ha programades. La comunicació mitjançant les xarxes socials i la pàgina web de l’ajuntament són una ferramenta útil però no suficient. Cal dissenyar un model comunicatiu que la gent puga obtindre de forma senzilla i fàcil, que no supose l’elevada despesa de cartells que es publiquen hui en dia.
Contem al nostre municipi amb Radio Godella, una canal perfecte de comunicació per tal que els nostres veïns pogueren assabentar-se de la programació d’activitats. La nostra Radio necessita d’un recolzament municipal, mitjançant tallers i activitats, per tal que els programes que allí s’elaboren tinguen ressó, per tal que els joves coneguen com es fa radio. Volem continuar amb una radio de Godella amb música, programes d’actualitat, debats polítics i en valencià.
Consell assessor de Cultura, consell assessor del BIM
Al llarg de la legislatura hem estat reclamant la creació del Consell Assessor de Cultura (recordem que al desaparèixer l’OAM, en desaparegué el consell Assessor), però des de la regidoria no s’han iniciat els tràmits per fer-ho.
Pensem que és completament necessari la creació del consell de Cultura, perquè com demostra l’experiència en les regidories que hem gestionat, un consell assessor format per entitats de l’àrea i representants dels partits, és una eina necessària per tal de consensuar i informar de les decisions que s’han de prendre, a banda de rebre iniciatives i contestar a les preguntes i inquietuds que s’expressen.
Volem destacar en aquest punt que ens sentim molts contents de la posada en marxa durant aquesta legislatura del consell assessor del BIM, ja que d’aquesta manera la comunicació que els nostres veïns han rebut a les seues cases han estat consensuades per tots els partits politics, evitant donar informacions sesgades.
Pla d’ocupació d’espais culturals municipals
El nostre municipi compta amb diversos espais destinats a les activitats culturals i, malauradament, no tots tenen la mateixa ocupació. Hem de gaudir de tots els espais públics que hi ha a Godella. Cal establir un pla d’ocupació d’espais que permeta el seu ús i la seua explotació de forma eficient. Tindre espais tancats i ajornar activitats no dóna cap benefici al veïnat.
Programació específica en valencià
Volem una programació en valencià. Hem de fer un esforç per promocionar i dignificar l’ús de la nostra llengua i cultura. Hem de recolzar i apostar per les iniciatives en la nostra llengua, i per ampliar el seu ús en els sectors culturals més difícils d’accedir.
Aposta per la producció cultural pròpia
Godella compta amb una quantitat d’associacions grandíssima, una xarxa de persones amb inquietuds culturals desaprofitades ja que des de la regidoria de Cultura no se’ls han demanat propostes culturals a desenvolupar. Moltes de les activitats que s’haurien de programar al nostre poble podrien sorgir de les associacions, dinamitzant el seu programa d’activitats i ajudant a què seguiren en el seu treball.
A més a més, Godella te una gran quantitat de professionals de la música, la pintura, el teatre. Volem que el nostre veïnat tinga el recolzament de l’entitat municipal i que no hagen d’anar-se’n fora per tal de ser reconeguts.
Cal potenciar, per tant, les activitats culturals multidisciplinars. Cal, adquirir un compromís en la potenciació de l’associacionisme, no només amb recolzaments puntuals amb subvencions sinó facilitant-los les eines necessàries per a aconseguir una autonomia financera i organitzativa real.
Biblioteca viva
Per tots es conegut que les biblioteques són els contenidors en els que la cultura queda emmagatzemada, així doncs, volem que la nostra Biblioteca Municipal reviscole, oferint activitats d’animació a la lectura als mes menuts, adequant els seus espais per a que els nostres joves puguen realitzar treballs en grups, per a que els nostres menuts experimenten amb els llibres ( bebeteca), apropant els llibres a les cases d’aquells que no poden anar a la biblioteca.
Protecció del patrimoni
En col·laboració amb el Taller d’Història Local de Godella i coordinats amb l’àrea d’urbanisme, hem de posar en pràctica polítiques de protecció del nostre patrimoni històric, arquitectònic, etnològic i etnogràfic i, paral·lelament, fomentar-ne la difusió.