Els projectes contrarellotge que s’hi van proposar, majoritàriament, ja s’han executat o estan en vies de finalitzar-se. Entre els acabats, es troba la instal·lació i millora de l’enllumenat públic amb llums led en diferents zones de la localitat. Per fer-ho, s’han substituït 700 llums VSAP (vapor de sodi d’alta pressió), de 100 i 150 W, per leds de 45 W, en la xarxa de l’enllumenat públic. També als centres municipals com, per exemple, els col·legis Cervantes i El Barranquet, Xicranda, Serveis Socials, el Poliesportiu i el Pavelló, s’ha substituït la il·luminació per leds. Una altra de les actuacions que es va iniciar en les últimes setmanes del passat any i ja està completada és la millora dels parcs de la localitat, que han sigut reparats i actualitzats, en part amb els fons del pla d’inversions sostenibles de la Diputació de València i, en part, amb recursos propis –pressupostos participatius– amb els quals s’han incorporat 42 bancs, 7 taules de picnic i 3 fonts. A més, s’han reparat i millorat jocs infantils i s’han instal·lat jocs saludables i cartells explicatius.
Una de les partides amb major assignació en el Pla (75.000 euros) era la del projecte de connexió del centre de transformació de Villa Teresita amb el casc urbà, que ha permès solucionar els problemes de punts alts de consum d’energia elèctrica en el centre històric de la localitat. S’ha millorat el centre de transformació de Serveis Socials per crear una xarxa que permet compensar els pics de consum d’aquesta zona amb l’altre centre de transformació. A més, aqueixes obres han permès que es canalitze amb fibra l’Ajuntament i Villa Teresita (obra inclosa en aquest pla, el cost de la qual ascendia a 17.184 euros més), la qual cosa reduirà costos d’Internet, la centralització del manteniment i la gestió de la informació des de l’Ajuntament.
La reparació i reforma en edificis municipals (Pavelló Municipal, Villa Teresita i Xicranda) és l’altre gran capítol quant a les actuacions plantejades (84.000 euros). Al Pavelló s’està intervenint per evitar que entre l’aigua, en episodis grans de pluja, millorant els desguassos de les cobertes. A Xicranda es canviarà la impermeabilització d’una part de la coberta per a eliminar les goteres puntuals. A més, es realitzaran actuacions per millorar el manteniment de les cobertes amb escales que uniran les diferents cobertes. Finalment, a Villa Teresita es col·locarà una altra escala per a l’evacuació d’emergència.
60.000 euros van ser els pressupostats per a solucionar els problemes d’acumulació d’aigües del carrer de l’Escorxador i del Camí de Camarena. En el primer cas, es reurbanitzarà l’accés perquè l’aigua de pluja evaqüe fins a la sèquia per gravetat, eliminant el graó que bloqueja l’aigua. Al camí de Camarena s’arreglarà el ferm i s’eliminaran els enderrocs.
El sistema d’extinció d’incendis, la instal·lació de panells digitals destinats a la promoció d’activitats i la compra de llicències de programes informàtics per a la tramitació de nòmines i per a la gestió d’incidències, són alguns dels serveis que s’han incorporat a l’Ajuntament i que en breu estaran disponibles després d’haver-se dut a terme una primera fase de mapificació, instal·lació i configuració. A continuació, es realitzaran sessions formatives per als treballadors i es testaran abans de posar-los en marxa. Sí que estan ja executades i habilitades per a l’ús les actuacions per a millorar la senyalització exterior, la renovació del reg i la millora de les zones enjardinades, la neteja del barranc i d’alguns camins, i la compra de projectors per al Capitoli, que han permès recuperar el cinema a Godella.
Aquest Pla ha sigut fruit del romanent que va trobar el nou equip de govern de la Diputació i els projectes que es van acollir s’havien d’adjudicar abans de final d’any per a evitar que els diners consignats tornaren a la corporació provincial i s’hagueren de destinar, com estableix la legislació, a amortitzar deute. Els municipis de més de 1.500 habitants –com és el cas de Godella– van tenir una consignació de 35,88 euros per habitant, motiu pel qual Godella va rebre 470.000 euros, que va destinar a diferents propostes, plantejades de forma urgent, amb la finalitat de «millorar la qualitat de vida de la ciutadania i crear llocs de treball», segons els requisits de la subvenció. «Ens hauria agradat obrir el procés a la ciutadania i així hauria pogut ser realment participatiu, però ha sigut materialment impossible ja que se’ns van donar 10 dies naturals per a presentar les propostes justificades amb els seus corresponents pressupostos», va comentar l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis.
CONVENI SINGULAR AMB DIPUTACIÓ 2015-2016
D’altra banda, Godella es beneficiarà d’un conveni singular signat amb la Diputació a la fi de 2015 per millorar els camins rurals i calmar el trànsit. Es tracta d’una subvenció de 143.000 euros que l’Ajuntament destinarà a realitzar una rotonda al carrer de les Acàcies amb l’Ermita Nova i, amb el sobrant, a afegir passos elevats i pilons; a més, part d’aqueixa partida s’aprofitarà per a arreglar alguns camins rurals de la localitat.