Godella acollirà del 19 al 21 d’octubre la IV Trobada de Professorat del programa “Alimentacció: Xarxa d’Escoles per a un món rural viu”, organitzat per les associacions Justícia Alimentària i HEGOA en col·laboració amb el consistori.
L’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, va rebre a Cristina Vicente-Almazán, representant de Justícia Alimentària, per a parlar sobre el programa i l’agenda que es desenvoluparà durant aquests dies. «L’objectiu fonamental d’aquesta iniciativa és la de tractar d’oferir eines i recursos a la comunitat educativa per a millorar l’alimentació en els centres docents, amb el que no podíem negar-nos a recolzar-la», va comentar Sanchis.
Per la seua banda, Vicente-Almazán va destacar després de la reunió que «hem triat Godella per la seua actitud acollidora i també perquè és un ajuntament pioner en el desenvolupament agroecològic».
S’esperen uns 80 docents de diverses Comunitats Autònomes: País Basc, Catalunya, Andalusia, Balears i València. Els tallers, xarrades i dinàmiques de grup que es duran a terme tindran lloc en el centre cultural Jacaranda.
L’objectiu de la trobada és compartir experiències d’educació per a la sobirania alimentària i amb perspectiva de gènere que els centres educatius han portat en el marc del programa Alimentacció, un programa d’acompanyament del professorat impulsat per Justícia Alimentària i HEGOA des de 2010 i que finalitzarà al juny de 2019. Entre altres assumptes, es parlarà de com transformar els menjadors escolars en pro d’una alimentació més sana per als xiquets i xiquetes.
A més, les associacions volen transmetre una educació crítica i amb valors, que ajude a despertar la consciència crítica dels alumnes respecte al nostre sistema alimentari i la realitat de la desigualtat entre homes i dones.
Formar part del programa Alimentacció implica rebre acompanyament i recursos per a treballar amb l’alumnat dilemes socials i tecnològics molt rellevants de la nostra societat globalitzada: Per què els aliments tenen tants sucres afegits i ingredients nocius? Quins impactes tenen en la nostra salut i en la del planeta? Com és possible que en el nostre món conviuen fam i obesitat? Per què els aliments viatgen 3000 km fins a arribar al nostre plat?
Si eres docent o agent educatiu i t’interessa conèixer la xarxa, pots fer la teua inscripció fins al 15 de setembre en el portal de recursos educatius http://www.alimentaccion.net/. Pots consultar més informació al Facebook ‘Alimentacció: Xarxa d’Escoles per a un món rural viu’ o escrivint un mail a [email protected]
Programació de la trobada
El divendres 19, els participants arribaran a Godella a la vesprada i tindrà lloc un sopar al carrer, on es farà una presentació del programa.
El dissabte 20, al matí es durà a terme una benvinguda Institucional i una presentació de cinc experiències i grups de treball. A més, es realitzarà una visita i un menjar a l’horta, on podran conversar amb productors i productores i altres agents de la zona sobre la situació i moment actual del territori. A la vesprada, tindrà lloc una taula redona d’experiències, amb la finalitat de respondre a: “D’on venim i d’on som?” i “Com és el procés de transformació d’un centre cap a la sobirania alimentària amb l’enfocament de gènere?”. I conclourà el dia amb un sopar amb festa de celebració.
El diumenge 21, Gema Celorio, de la Universitat del País Basc i representant de HEGOA, durà a terme la presentació del marc pedagògic per a la introducció de la sobirania alimentària amb l’enfocament de gènere en centres de secundària. A més, dins de la temàtica “Cap a on anem? Sostenibilitat de futur” es realitzaran treballs en grups, que serviran per a respondre a com continuar un futur amb el procés en els centres i com seguir mantenint la xarxa de manera autònoma? Finalment, el programa acabarà amb un menjar i un comiat.