El grup parlamentari Compromís, ha registrat en Les Corts, una proposició no de llei amb què insta el govern central a fer les modificacions normatives oportunes per tal de reduir l’Impost del Valor Afegit (IVA) dels serveis veterinaris del tipus general (21%) al tipus reduït (10%) i a establir una exempció d’IVA pels serveis veterinaris prestats a les protectores d’animals.
Segons explica el diputat Jesús Pla, l’any 2012 el govern del PP presidit per Mariano Rajoy va decidir augmentar l’IVA als serveis veterinaris d’animals domèstics i medicaments per a animals. Així, tots els serveis prestats pel personal veterinari, com ara revisions, operacions o vacunes passaren de tindre un IVA reduït a un de tipus general, del 21%.
Per al parlamentari de Compromís “aquesta pujada ha repercutit directament en les famílies que acullen mascotes, així com en els professionals que en molts casos han assumit ells mateixa la pujada de l’IVA en mantindre els preus que tenien vigents i que de vegades ha posat en risc la viabilitat de les clíniques. És per això que els col·legis de veterinaris, milers de professionals, junt amb protectores d’animals i altres organitzacions exigeixen des de fa anys la baixada de l’impost i han recollit centenars de milers de signatures per a aquest fi”.
La nostra societat té cada vegada una major sensibilitat i vincle amb els animals de companyia. De fet, es calcula que pràcticament la meitat de les llars valencianes conviuen amb un ca o un felí. “A més, a més, -ha afegit Pla- cal tindre en compte que els veterinaris clínics presten un servei professional de salut pública i tenen un paper fonamental en la prevenció i control de malalties. I anant més enllà, també són contínues les advertències sobre l’increment del nombre d’abandonaments de gats i gossos en els últims anys que, en part, podrien ser conseqüència d’aquest augment de l’IVA”.
“Des de Compromís també volem reconèixer l’excepcional tasca que desenes de protectores d’animals d’arreu del país fan en defensa dels drets d’aquests, com ara el rescat quan es troben en situació d’abandó, la lluita contra el maltractament o la cura de malalties i altres tractaments. En aquests casos, les protectores d’animals, tot i que són entitats sense ànim de lucre i realitzen la seua activitat de forma voluntària, han d’assumir també el pagament de l’IVA. Per això, plantegem també que el Govern Central establisca una exempció de l’IVA als serveis veterinaris prestats a aquestes entitats, ja que el que està en joc és la salut dels animals i de les persones”.
Finalment Jesús Pla ha volgut recordar, com un argument més en contra de mantindré l’IVA dels serveis veterinaris al 21%, que “l’impacte recaptatori d’aquesta decisió ha sigut molt escàs, però en canvi els riscos per a la població i per als animals són molt elevats per això exigim la baixada de l’impost”.