Compromis ha mostrat el seu rebuig davant l’acord de la FEMP amb el Govern per l’utilització del remament dels municipis qualificant-lo d’atemptat a l’autonomia municipal. Este remanent hauria de ser emprat pels propis Ajuntaments, que son els que han fet grans esforços d’estalvi i de contenció de la despesa durant anys com per a que ara siguen confiscats per l’estat, l’estament públic més endeutat d’Espanya.
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví ja ha anunciat que quan aquesta proposta arribe a la seua tramitació parlamentària el govern de Sánchez es trobarà amb el nostre vot en contra de l’utilització per part del govern dels romanents municipals.
L’ acord contempla que nomès els Ajuntaments que cedeixen el seu superàvit a l’ Estat seran els que podran accedir a un fons de 5000 milions, que rebran durant 2020 I 2021, mentre que els diners cedits, l’ estat podrà retornar-los en els pròxims 10 anys.
Baldovi ha qualificat aquesta decisió de nefasta i catastròfica per als Ajuntaments, trencant el consens de tants i tants anys de la FEMP. Aquest és un molt mal precedent. Que el President haja hagut d’utilitzar el seu vot de qualitat trenca totes les regles que havien imperat al municipalisme.
L’expropiació dels fons municipals per part del Govern central ataca les competències de les institucions més properes a la ciutadania. Els Ajuntaments han de poder fer front la COVID amb els seus propis fons destinant-los a allò que consideren més important.
Allò important per als Ajuntaments, és derogar el sostre de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com la llei Montoro i permetre que les entitats locals puguen invertir en les despeses generades per la pandèmia i aturar la fort crisi social amb aquells romanents de tresoreria que no poden tocar, sinó és per amortitzar deute i tornar-los al banc.
Compromís defensarà que el municipalisme ha de participar dels Fons de la Unió Europea en les mateixes condicions que l’Estat i les Comunitats Autònomes.