Les brigades forestals de l’empresa pública de la Diputació de València, Imelsa, realitzaran tasques de neteja i esbrosse en la parcel·la que ha adquirit l’Ajuntament després de l’acord amb la congregació del Sagrat Cor per la sentència expropiatòria del parc de la Devesa de Godella.
La vicegerent d’Imelsa, Agustina Brines, ha visitat la zona amb l’alcaldessa Eva Sanchis, en una trobada en la qual també han estat presents el coordinador general de les brigades forestals d’Imelsa, un coordinador de zona i tècnics municipals de Godella.
Brines ha assenyalat que «es tracta d’un paratge de gran valor botànic, paisatgístic i cultural, per la qual cosa es farà una neteja selectiva, s’analitzaran les espècies a protegir i s’escometrà el treball per fases».
Sanchis, per la seua banda, ha agraït la predisposició d’Imelsa per a escometre aquest treball i ha sol·licitat «que comence al més prompte possible, sempre després d’estudiar detingudament quina és la millor manera de fer-ho; per a açò, coordinarem als tècnics municipals amb el personal de les brigades forestals».
La vicegerent d’Imelsa ha afirmat que «donades les característiques del treball, ja ens hem posat en contacte amb l’àrea de Medi ambient de la Diputació, i ens han confirmat que el Consorci de Bombers farà una primera intervenció per a combatre els elements de risc. A més, el departament d’Arbres Monumentals d’Imelsa elaborarà un informe amb els exemplars i espècies que necessiten cures especials”.
«Es tracta –conclou Brines– de dur a terme una actuació global en la qual intervinguen diferents organismes: brigades, bombers, tècnics municipals i experts de la Diputació».
Parc de la Devesa
La superfície total que ha adquirit l’Ajuntament és de 16.702,54 m2 de bosc, situat en la part superior de la Real Sèquia de Montcada, fet que li confereix una situació de privilegi sobre, pràcticament, tota l’Horta Nord.
La zona compta amb una sèrie d’exemplars arborescentes de llentiscle (Pistacia lentiscus) i de murta (Myrtus communis) realment remarcables. Els llentiscles ja van ser catalogats en el Catàleg d’Arbres Monumentals de la Diputació de València.
A més d’açò, destaca la presència de dos exemplars de pi pinyoner (Pinus pinea) coneguts popularment com el Rei i la Reina (fins als anys 80 existia un tercer exemplar, El Príncep, que va caure a causa del vent) d’unes dimensions i port espectaculars però que es troben en un mal estat de conservació.