Font: www.godella.es

Ràdio Godella, amb 25 anys d’història, és una de les emissores municipals més veteranes de la Comunitat Valenciana. Han passat moments difícils i situacions precàries, però s’han mantingut en peus gràcies a l’aposta econòmica dels seus ajuntaments, al compromís dels seus professionals i a la multitud de col·laboradors altruistes convençuts del paper d’uns mitjans que difonen, a través de les ones, la informació més propera al ciutadà. Són les emissores de ràdio de titularitat pública de la Comunitat, més d’una vintena de supervivents, que, després de passar els anys més durs de la crisi econòmica, han decidit organitzar-se i afronten el futur amb optimisme i il·lusió.

Mislata va ser la ciutat triada per a celebrar aquesta decisiva reunió de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV), un ens que va començar a gestar-se fa ara deu anys i que ha servit perquè els integrants anaren estrenyent vincles i compartint continguts i programes. Però els objectius que s’han marcat a partir d’ara són molt més ambiciosos. «Amb les conclusions d’aquesta trobada estem redactant un document, consensuat entre totes les emissores, que serà el full de ruta de la Xarxa per al futur més immediat», explica Iván Esteve, director de Mislata Ràdio i amfitrió de la cita. El document, a més, el signarà la totalitat dels alcaldes i de les alcaldesses dels municipis integrants per a, posteriorment, traslladar-lo a les administracions supramunicipals amb la finalitat de demanar-los-en el suport.

El nou horitzó polític que es dibuixa a la Comunitat ha reactivat la voluntat d’alguns ajuntaments d’engegar una emissora de ràdio i fins i tot de reobrir les emissores que han tancat en els últims anys. Tot això s’uneix, explica el president de la XEMV i director de Ràdio l’Om de Picassent, Julio Gómez, «a la predisposició que ens han traslladat altres administracions com les diputacions, la Generalitat o la Federació Valenciana de Municipis per a ajudar-nos a fomentar i consolidar les ràdios municipals».

Les emissores pretenen que el marc jurídic de la futura XEMV tinga el paraigua d’un ens autonòmic capaç d’oferir estabilitat, al qual, posteriorment, es puguen adherir els municipis. En la reunió de Mislata es van detallar moltes de les funcions que han de dotar de contingut la futura Xarxa: assessorar en ajuntaments per a l’engegada d’emissores, gestionar la tramitació de les llicències, promocionar les ràdios amb campanyes de publicitat i fòrums anuals, elaborar un estudi estadístic a nivell autonòmic o incentivar la formació dels professionals del sector, ja siguen tècnics o periodistes.

Els directors de les ràdios municipals valencianes també van parlar de necessitats i mancances que poder satisfer amb l’anunciat suport institucional. Des de la producció de continguts de servei públic, inclusió social o promoció del valencià, fins a programes concrets que servisquen a les emissores per a dotar-se dels recursos tècnics i humans necessaris amb els quals prestar un servei de qualitat, entre els quals es van apuntar des de plans d’ocupació per a joves acabats de graduar a contractes comuns de manteniment tècnic i ajudes directes a la inversió.

Quant al futur de la nova RTVV, tots van coincidir en la necessitat d’un «model inclusiu», en què «les emissores municipals puguen oferir informació puntual d’allò que passa en els nostres municipis, que siguen ràdios associades a l’ens autonòmic i que la convivència i col·laboració siga recíproca», van manifestar els responsables dels mitjans locals.