Imatge

A les deu i mitja del matí, 3.000 persones es congregaven al col·legi Cervantes per reivindicar una escola en valencià, acompanyades pels músics de la Banda del Casino Musical. A la mateixa hora, però en el col·legi Barranquet, naixia un altre cercaviles amb unes altres 3.000 persones que confluïa amb el primer al carrer Major. Arrancava així la XVIII Trobada d’Escoles en Valencià que, ahir diumenge, va reunir 57 centres educatius de tota la comarca a Godella. La jornada festiva va transcórrer sense cap incident, amb més d’un centenar de tallers –proposats pels mateixos centres i per col·lectius del municipi– pels quals es calcula que van passar prop de 10.000 persones en total. El Club de Pilota de Godella, l’Associació Ferroviària de Godella, l’AE Colpbol, el Grup de Danses la Font de la Canyada i el Grup de Danses el Poblet també es van implicar en la celebració amb diversos tallers i exhibicions. A més, es va descobrir el taulell elaborat per Cuca Balaguer amb motiu de la Ruta Estellés a què s’ha adherit Godella i en la qual han participat 10 associacions i entitats amb d’altres panells amb fragments d’obres del poeta de Burjassot. Després d’un dinar de germanor, el grup Carraixet va tancar la jornada amb un concert en el qual van gaudir per igual grans i menuts amb cançons tradicionals valencianes com ara El tio Pep se’n va a Muro, La Tarara i el Joan Petit, entre altres.

Era el coronament a unes Trobades que havien començat el mes de març amb el concert que van oferir al Capitoli Miquel Gil i Pep Gimeno, Botifarra, en què col·laborà la cantadora local Tatiana Prades. La inauguració de l’exposició de Carles Salvador i dels cartells de les XXVIII Trobades a l’Horta Nord, que va tenir lloc el divendres 17 d’abril, al Centre Cultural Xicranda, va ser el primer esdeveniment de la recta d’arribada en què es va concentrar la major part dels actes commemoratius. Entre els prop de 30 cartells, el realitzat per l’alumne del col·legi Sant Bartomeu, Rubén García Esteban, va presidir l’exposició com a obra guanyadora en la categoria d’ESO.

A la nit, el centre d’atenció es va traslladar al col·legi públic Cervantes, on va tenir lloc un sopar de germanor i l’homenatge que ofereix, com cada any, la Federació d’Escoles en Valencià a una entitat local destacada per la seua defensa del patrimoni històric, artístic i cultural de la població amfitriona i que, en aquesta ocasió, va ser per a recompensar el treball del Taller d’Història Local de Godella. Finalment, el grup La Douche va amenitzar la vetlada fins a ben entrada la nit.

La vesprada de l’endemà, el 18, es van lliurar els premis de la setzena edició del Sambori, al teatre Capitoli. Prop de 800 persones es van congregar en una festa literària en la qual es van repartir 35 premis distribuïts entre l’alumnat de l’Horta Nord de primer cicle de primària, de segon i tercer cicle, de primer i segon cicle de secundària, de batxillerat i cicles formatius i de Formació de Persones Adultes. A la nit, i malgrat la inoportuna pluja, els Dimonis de l’Avern d’Alboraia van realitzar un correfoc molt concorregut pel carrer Major que va servir de prolegomen al concert oferit per Atzembla, Vadebo, X-Fanekaes i Besugo.

Durant la setmana, els centres escolars de Godella participants en la Trobada (Sant Bartomeu, Barranquet i Cervantes) van rebre la visita dels contacontes Carles Cano, Xavi Mínguez, Gemma Pasqual i Rodamons, i van assistir a l’obra M i les Balenes.

Ja el 23 d’abril van començar les trobades musicals que es van perllongar fins a l’endemà mentre que, a la vesprada, i coincidint amb la celebració del Dia del Llibre, es van intercanviar llibres al mercat ambulant que es va situar al parc de Villa Eugenia; acte que va estar amenitzat per Dani Miquel i el Capità Llibre. La vespra del gran dia de la Trobada es va festejar amb un concert vocal que va reunir els cors de la Vila i el Lambert Alonso, al Capitoli, entorn d’un programa de cançons íntegrament cantades en la nostra llengua, obres de Joaquín Rodrigo, Jesús Debón, Rafael Talens, Sau i Rodgers, entre altres. Només unes hores abans que Godella fóra literalmente envaïda per milers de persones que reivindicaren l’escola en valencià.

(text extret de la pàgina web de l’Ajuntament de Godella: http://www.godella.es/va/content/10000-persones-celebren-la-trobada-d-escoles-en-valencia-2015-godella)