Taula Rodona

MOVIMENT CULTURAL DE GODELLLA

Perdues en la Democràcia i reducció de l´Estat del Benestar (1ª sessió):

La situació actual de la sanitat públic

Villa Teresita, Saló d’Actes, Carrer Major 83

Divendres, 11 de Gener de 2013, 19:30 hores

Ponents: Antoni Benlloch (Metge, Servicio de Salud de Castilla-La Mancha), Josep Vidal (Psiquiatra, Servei Valencià de Salut), Manola Pascual Zapater (Treballadora Social de Salut Mental, Servei Valencia de Salut), Xavier Costa Granell (Sociòleg, Universitat de València). Coordinen: Dora Pérez, Lola Zanon, Vicent Sancho i Xavier Costa.

En el Moviment Cultural de Godella pensem que resulta imprescindible conèixer millor la greu situació social del moment. Resulta precís crear un espai de diàleg on, sense deixar de banda la cultura, pugam centrar-nos en la part humana, i atendre el sofriment de les persones en el moment actual. Necessitem generar idees que puguen ajudar a explicar les causes i a mitigar les conseqüències d’aquesta situació.

Aquesta és la primera activitat d’una sèrie de conferències i taules rodones que tenen com a objectiu informar als ciutadans de la complexa situación social que vivim. Les informacions predominants dels mitjans de comunicació social están sesgades, ja que aquests mitjans estàn majoritàriament controlats per les elits financeres i per grans empreses, es a dir, per aquells que són afins als responsables de la generació de la crisi. Per això no hi ha quasi espais, per exemple a la TV, on s’explique què ocorre realment. Així que els ciutadans necessitem organitzarnos per a informar-nos uns als altres d’allò que està passant, per recomanar-nos llibres o llocs d’internet on hi ha información valuosa, per a compartir experiències i cercar alternatives.

Els ponents explicaran breument, en primer lloc, les causes de l’actual situació de crisi econòmica i social, així com de pèrdues i reduccions en la democracia i en l’Estat del Benestar. També la importància de la Unió Europea i, sobretot, intentarem d’explicar algunes de les peces claus del nou autoritarisme alemany d’Àngela Merkel, en aquest procés de segrestament de la soberania del nostre poble, condició necessària per a comprendre les darreres mesures relacionades amb les retallades en benestar social, en sanitat, educació, etc. Farem veure que el discurs general dominant difon un sentiment de culpa en la gent. Hi ha la versió que malenten la festa: “te has dado un fiestón, y ahora tienes que pagarlo”; la simplificació racista en forma de fàbula, “la cigarra y la hormiga”, on els españols son “cigarras” i els alemanys són “hormigas”, etc. En realitat les causes fonamentals de la crisi estan vinculades amb les elits del poder financer i de les grans empreses, d’ ideologia neoliberal, que disposen també del control d’institucions clau a la UE i dels mass media. S’explicarà amb detall el procés de manipulació propagandístic, i psicològic, del concepte i tema de la culpa, base de la generació de la por i la passivitat necessàries per tal que el ciutadà no conteste. I així poder aplicar tot un ràpid torrent de mesures que produeixen un shock social, i un sentiment associat d’impotència per a la resposta. Però la culpa no és dels ciutadans. Després analitzarem els efectes de les darreres mesures i directrius, i de la disminució de les despeses, en el Sistema Sanitari, amb especial atenció en la población més vulnerable, en les urgències i en la salut mental. Finalment es realitzarà una comparació amb la situación de Castella-La Mancha, per tal de tindre un altra perspectiva, i veure la globalitat del fenòmen a España. També sugerirem, amb el concurs del públic en el debat, noves directrius i alternatives constructives que poden partir de nosaltres mateixos, en el nostre Poble.