Tenim un compromís amb Godella, tenim un compromís amb tu: Agricultura

L’agricultura a Godella, és més que una activitat econòmica, manté un determinat entorn ambiental, territorial i social, però també una base alimentària, un paisatge i una cultura pròpia.

A Godella, la problemàtica no és diferent a la del camp valencià, que continua abandonat per les polítiques del govern de la Generalitat des de ja fa algunes dècades. L’elevat preu de la terra, el descens progressiu dels preus de compra als llauradors, el continu abandonament de terres, els freqüents robatoris a xicoteta i gran escala i la impossibilitat de contractar assegurances agràries per la manca de beneficis, continuen siguent problemes generalitzats.

Compromís, com a alternativa a l’actual model agrari i ramader, aposta per un model propi, diferenciat, autònom i respectuós amb el medi ambient i el benestar animal. Per això, proposem incentivar l’agricultura i la ramaderia ecològica i de proximitat.

Participació i proximitat en la gestió: El Consell Agrari

Una política agrària sostenible, ecològica i de proximitat no es pot fer sense les iniciatives, col·laboracions i responsabilitat dels principals agents agraris, els llauradors. Continuarem fent del Consell Agrari Municipal l’ens de participació, assessorament, consulta i organització del sector agrari de Godella, on s’escolten les necessitats i es planifiquen les solucions.

Fomentarem l’agricultura ecològica i de proximitat

  Horts Urbans

Cal recolzar-la i fomentar-la iniciativa dels horts urbans perquè és essencial en tant que és capaç de promoure l’estima per l’horta, fomentar el coneixement, valorar el treball i el cost i afavorir el consum ecològic i de proximitat.

  Mercat de venda directa

Cal recolzar fermament i ampliar el mercat ecològic i de venda directa que es fa els dissabtes. Este mercat ha esdevingut un referent a la nostra comarca i a tot el País. Cal estudiar la reubicació en un lloc més visible (per exemple la pujada de l’ermita) i l’ampliació amb iniciatives d’autoocupació, empreses del be comú i tallers de formació agraris, forestals i ambientals.

  Formació alimentària

En la societat actual hi ha una gran quantitat d’aliments precuinats, elaborats a base de productes naturals modificats i amb una gran quantitat d’additius naturals i sintètics.  A més a més,  hi ha productes que els nostres avis no havien vist mai perquè venen de llocs exòtics o aliments que es poden trobar tot l’any als supermercats.

Cal que siguem conscients del que mengem per a poder decidir lliurement. I Això només ho podem fer informant-nos. Promourem la formació alimentària en col·laboració amb els agents locals, organitzant xerrades i debats tant a les escoles com per al públic en general.

Millorarem els regadius tradicionals, els camins rurals i recuperarem les antigues sendes

Millorarem el manteniment dels camins rurals i promourem la conservació i recuperació de les  sendes i camins tradicionals.

Aquesta millora de sendes i camins no pot suposar un increment del trànsit a motor per l’horta, sinó més be al contrari, un augment del trànsit a peu i amb mitjans de transport ecològics.

La millora del regadiu tradicional és una actuació necessària i inajornable que permeta l’estalvi d’aigua i la prevenció de la sequera, garantint els sistemes tradicionals de regadiu de l’horta, que també impliquen una sèrie d’ecosistemes únics.

Normativa d’usos permesos de l’horta

Des de l’Ajuntament hem d’incentivar la modernització de les explotacions agràries i el desenvolupament rural, garantint el seu futur amb la incorporació de llauradors i llauradores joves en condicions d’igualtat. Això no serà possible si no acabem el procés que ja hem començat i adaptem la normativa d’usos permesos de l’horta per a facilitar, per exemple, la instal·lació d’infraestructures de reg.

Foment de la guarderia rural mancomunada

Tot i que la reforma de la llei de bases de règim local aprovada pel govern del PP, ha llevat les competències a la policia local i l’ha donada a les forces i cossos de seguretat de l’estat en matèria de guàrdia rural, promourem el desenvolupament de servei de Guarderia rural de forma mancomunada, per tal d’abaratir costos i incrementar horaris i presència.

Destinació de l’IBI rústic a polítiques agràries

Almenys, la recaptació de l’impost que grava els immobles situats en zona rústica hauria de destinar-se al desenvolupament de polítiques agràries en el medi rústic i no en l’urbà.

A més a més treballarem conjuntament amb altres administracions per a reformar el marc de desenvolupament d’aquest tipus d’Ibi, per a que en casos de crisi sistèmica del camp puga bonificar‐se o declarar la seua exempció.

Fomentarem el consum de productes de km0 o de proximitat

A banda del mercat de venda directa cal encetar un procés participatiu multidisciplinar entre diversos agents de Godella (llauradors, comerciants, consumidors,…) per tal de desenvolupar polítiques polítiques de Kilòmetre zero al consum i a l’activitat comercial lligada a l’agricultura, possibilitant als agricultors i agricultores arribar al consumidor de la forma més directa possible, a través del comerç de proximitat, o establint xarxes amb el sector de la restauració i oci.

Promoció del Museu Agrari municipal

Promocionarem del Museu Agrari municipal, ubicat en la Torreta de Misildo i en l’antic escorxador, per a fer visites escolars i obertes al públic en general, en col·laboració amb el Consell Agrari.

Arxivat en: Agricultura - Consell Agrari, Compromís, ELEC_2015, Godella, INFORMACIÓ, Pàgina recomanada, Temes, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *