Font: www.godella.es

El 15 de març de 1915 el consistori municipal, presidit per Francisco Serra Alonso, va acordar l’elaboració d’un pressupost per a construir un escorxador públic. El 3 de maig es comprà un camp d’horta de 966 m² en la partida de la Coscollosa, pel qual es van pagar 1.400 pessetes. A les 15.30 h del dia 27 de desembre de 1915 s’inaugurà el nou escorxador, amb la presència de les autoritats locals, i va ser beneït pel rector Francisco Gil Estellés.

Aquest divendres, dia 30 d’octubre, a les 19 h, amb motiu de la commemoració del centenari d’aquest singular edifici, hi haurà una xarrada a l’antic –ara– escorxador, a càrrec de Pedro Fernando Gálvez, del Taller d’Història Local, autor d’un article sobre aquest edifici, i d’antics carnissers del poble. Posteriorment tindrà lloc un sopar a l’escorxador mateix els tíquets del qual es poden adquirir, per 5 euros, a Xicranda, a partir del dilluns 26 d’octubre, que constarà d’una paella de bou, embotit, beguda i dolç.

L’edifici es completà amb diversos serveis i equipaments, com l’electricitat i l’aigua potables… Amb l’ús, es va anar deteriorant i durant els seus 76 anys d’existència va ser objecte de diverses obres d’ampliació, millora i manteniment.

Els canvis introduïts des del 1977 per la legislació espanyola i l’obligada adaptació a la normativa sanitària de la Unió Europea van deixar fora d’ordenació gran part dels 2.000 escorxadors municipals llavors existents que, després de diverses pròrrogues, van anar tancant progressivament les portes, a partir del 1981. L’escorxador de Godella cessà definitivament l’activitat l’any 1991 i posteriorment va ser rehabilitat amb l’objectiu de destinar-lo a l’ús actual de casal de la joventut.