Font: levante-emv

L’alcaldessa de Godella, -Eva Sanchis-, present en l’acte de constitució de la “Ruta del ventall”. Una iniciativa que pretèn establir lligams entre els municipis de la comarca de l’Horta on es concentra esta producció artesana: Aldaia, Alaquàs, Quart de Poblet, Xirivella, València i per suposat Godella, municipi amb una llarga tradició d’artesans, especialitats sobretot en la pintura i decoració del “palmito”

A l’acte també han assistit la regidora de Cultura, Tatiana Prades, l’alcalde amfitrió, Guillermo Luján, els alcaldes d’Alaquàs (Elvira García) i Xirivella (Michel Montaner) a més de diversos edils de les diferents corporacions en el terme de les quals existeixen tallers artesans especialitzats en el món del ventall.

Per a açò s’ha editat una petita guia que assenyala els 28 fabricants de ventalls artesans que existeixen avui dia, dels quals 17 es troben a Aldaia, principal centre productor al costat d’Alaquàs, Godella, Xirivella, Quart de Poblet, Xiva i València.

Per a Eva Sanchis és un orgull que Godella figure «al mapa dels artesans per tot el que ha significat per a la localitat el treball dels artistes palmiteros i estem principalment interessats en el projecte formatiu d’aquesta Ruta». Durant l’acte, el president del gremi, Guillermo Carbonell, ha recordat la història de com el ventall va arribar a Espanya i com les ciutats van intentar assentar i consolidar la seua producció per a convertir-se en distribuïdores del producte. No obstant açò, només València ho va aconseguir, fins al punt que actualment la província segueix sent la subministradora de ventalls per excel·lència a la resta d’Espanya i a Europa assabenta.

Així mateix, Carbonell ha rememorat que el sector artesà dedicat al muntatge dels ventalls tradicionalment s’ha situat a Aldaia, mentre que Godella i Burjassot sempre han acollit els tallers dedicats al pintat i ornamentació de les peces. A mitjan segle XX, la xifra de negocis d’artesania «triplicava l’actual». Segons el director del Museu del Palmito, Francesc Martínez, el principal repte al que s’enfronta el sector és «la competència asiàtica», que ha provocat «una forta crisi que s’arrossega des de fa anys».

La Ruta del Palmito pretén, precisament, convertir-se en una ajuda per a la producció artesanal de ventalls en oferir informació sobre els punts de fabricació i venda, tant per a detallistes com per a compres a l’engròs.

L’alcalde d’Aldaia, per la seua banda ha destacat que tot el projecte que embolica al ventall s’enfronta a dues fites principals: l’absència de formació reglada per als futurs artesans i la potenciació del sector com a motor econòmic de futur. No obstant açò, el mandatari ha posat l’accent que, en l’actualitat, «ja s’està treballant amb el Consell per a regularitzar l’aspecte formatiu».

La ruta presentada avui es complementa amb una exposició, que també s’ha inaugurat avui, al Centre Comercial Bonaire. La mostra, titulada «300 anys fent bon aire», arreplega la part històrica de l’evolució del ventall i exhibeix peces de col·lecció i algunes de les quals actualment es produeixen als tallers de l’àrea metropolitana. El director de Bonaire, Fernando García, s’ha mostrat «orgullós» que el centre comercial aculla de manera temporal una exposició que representa «una activitat tan bonica i amb tanta història».