Font: www.godella.es

L’Ajuntament de Godella, representat per la seua alcaldessa Eva Sanchis, participa els dies 19, 20 i 21 d’octubre a la reunió anual i Cimera d’Alcaldes del Pacte de Milà, que es celebra a València amb l’objectiu d’intercanviar informació sobre el progrés en l’aplicació de polítiques alimentàries sostenibles en cada ciutat.

Les ciutats signatàries del Pacte de Milà -al qual s’adhereix Godella- han aprovat este matí una Declaració de València en la que es fa una crida a «incloure iniciatives sostenibles i aplicables en els sistemes d’aliments locals de les ciutats i que també enfortisquen els vincles rurals i urbans integrals per al desenvolupament sostenible». Esta crida, que ha llegit la regidora de Salut de l’Ajuntament de València, Maite Girau, va dirigit a «l’ONU i totes les seues agències, governs regionals, nacionals i locals, societat civil, socis nacionals i internacionals per al desenvolupament, sector privat i a tots els ciutadans compromesos». Per la seua banda, Joan Ribó, alcalde de València, ha anunciat als assistents a la Cimera l’objectiu de desenvolupar en la nostra ciutat un pla de treball cuatrienal sobre polítiques alimentàries i crear un Centre Internacional d’Alimentació Sostenible.

La Declaració de València recorda que en el Pacte de Milà, subscrit per ja per 159 ciutats signatàries de tot el món que representen a més de 450 milions d’habitants, s’advoca per «sistemes alimentaris sostenibles que siguen inclusius, segurs i diversos, que proporcionen aliments saludables i assequibles a totes les persones en un marc basat en els drets humans, que minimitzen els residus i conserven la biodiversitat al mateix temps que s’adapten i mitiguen els impactes del canvi climàtic».

En esta cimera de ciutats, més de 300 alcaldes, delegats i experts s’han reunit en el Palau de Congressos per a enfortir el diàleg entre ciutats, territoris, governs nacionals i organitzacions internacionals sobre sistemes d’alimentació sostenible, i fer una crida, arreplegada en la Declaració de València, «perquè es reconega la implementació de l’agenda de Desenvolupament Sostenible de 2030 en els esforços passats, actuals i futurs de les ciutats para: erradicar la pobresa i promoure la prosperitat en un món canviant; avançar cap a societats sostenibles i resistents; empoderar a les persones, garantir la inclusió i la igualtat i conscienciar i fomentar estudis que contribuïsquen a l’assoliment d’aquestes finalitats».

Les ciutats signatàries del Pacte de Milà fan esta crida des de la convicció que «els governs locals i territorials són clau per a aconseguir progressivament el dret universal a l’alimentació i per a una vida de pau, dignitat i prosperitat per a tots». En la Declaració de València els governs locals i territorials assenyalen que no volen quedar arrere ni fora dels processos desenvolupats dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Nova Agenda Urbana (NAU), adoptada per els estats membres de l’ONU a l’octubre de 2016. «Estos processos han d’incloure formal i completament als actors urbans i territorials, ampliant així els enfocaments de gobernança.