Dones pertanyents a diferents associacions de l´Horta Nord s’han reunit aquest cap de setmana a Godella en la IX Trobada per parlar d’economia i dona i posar en comú projectes, experiències i inquietuds i, sobretot, aprendre i intercanviar coneixements.
La jornada, organitzada conjuntament pel Consorci Pactem Nord, l’Ajuntament de Godella i la Federació de dons i col·lectius per la igualtat de l’Horta Nord, va ser oberta per l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, la regidora d’Igualtat, Teresa Bueno, la presidenta de la Federació de Dones i Col·lectius per la Igualtat de l’Horta Nord, Concha Alcover, i el gerent de Pactem Nord, José Antonio Navarro. En la presentació totes les persones van coincidir a destacar la gran importància d’aquest tipus de trobades, no solament per a les dones, sinó sobretot per a la construcció d’una societat més justa i integradora.
Durant la trobada han participat expertes que han aportat els seus coneixements sobre economia i dona. Amb el títol “Mapa de les dones a l’Horta Nord. Perspectiva laboral”, Isabel Pina, responsable de l’àrea de promoció econòmica de Pactem Nord, ha realitzat un recorregut pels principals indicadors que ens permeten conèixer la situació de les dones en cadascun dels municipis de l’Horta Nord i, d’aquesta manera, poder planificar programes i iniciatives conjuntes. La informació oferta s’ha basat en el diagnòstic territorial que és a punt de finalitzar el Consorci Pactem Nord i serà presentat pròximament.
Feminització de la precarietat laboral, menors pensions, major risc de pobresa, dificultats de conciliació, menor accés a la formació tècnica i llocs de treball feminitzats, són algunes de les conclusions exposades més rellevants. Segons la informació aportada per la tècnica, el món trigarà 118 anys a tancar la bretxa econòmica entre homes i dones. A Espanya “es calcula que es trigarà uns 70 anys”.
Per la seva banda, la doctora en estudis de gènere i agent d’Igualtat de la Universitat de València, Mónica Gil, va descriure els vincles entre feminisme i economia, fent especial incidència en la importància que els pressupostos públics contemplen la perspectiva de gènere de forma explícita i s’avalue clarament el seu impacte i eficàcia, tal com estableix la legislació. En aquest mateix sentit, al debat posterior, es va plantejar entre les assistents la importància de la implicació del teixit associatiu en la confecció i avaluació d’aquests pressupostos. Com a exemples significatius, va indicar que la crisi ha significat en molts casos retalls en qüestions socials, com per exemple la reducció dels dies d’hospitalització de les persones, “la qual cosa ha significat que moltes dones hagen de fer-se càrrec dels familiars a casa”. En aquest sentit, Mónica Gil ha advocat per confeccionar els pressupostos des d’una perspectiva de gènere, amb l’objectiu de fomentar la igualtat, «es pot transformar la manera de fer política i les desigualtats existents», ha assenyalat l’experta.
En el context de la jornada també s’ha presentat el llibre de poemes de Josefa Montagud “Des del Sud fins al Nord una llàgrima”. En aquest poemari l’autora de Montcada presenta amb tota «cruesa el món patriarcal en el qual vivim», ha assenyalat la poeta, que també ha llegit en públic algun dels seus versos. Altres companyes del Col·lectiu de dons feministes de Montcada també van llegir alguns poemes veritablement commovedors d’aquest poemari.
La trobada ha conclòs amb la lectura del manifest contra la violència de gènere en el qual ha quedat palès per part de les participants «el nostre profund rebuig a totes les formes de violència de gènere i fomentar models alternatius de convivència, basats en el respecte i la igualtat».