F0nt: www.godella.es

L’anell verd metropolità de València continua donant passos per convertir-se en una realitat. Després que la conselleria d’Obres Públiques adjudicara la construcció del primer tram (Montcada-Meliana) el darrer mes de maig, el projecte per a la zona que connectaria Aldaia i Massarrojos, passant per Godella, segueix el seu curs, i ara mateix s’està finalitzant la redacció del projecte.

Pel camí este tram s’ha trobat alguns entrebancs, com les barreres viàries que ha hagut de fer front: l’autovia A-3, la CV-35 i altres infraestructures com línies ferroviàries o vies amb una alta intensitat de tràfic. Per tal de poder salvar aquestes infraestructures es van localitzar passos a distints nivell exigits, sense que l’itinerari es veja penalitzat a nivell global. A més, es van dur a terme dos estudis de plantejament previs que van servir per avaluar els possibles itineraris i proposar una solució de traçat. Els documents es van sotmetre a debat institucional amb les administracions locals i les entitats competents en matèria de transport, així com organismes i ens afectats. També van servir per facilitar la participació ciutadana a través de les associacions i col·lectius interessats, o a nivell particular.

Ara, després d’aquest procés, es comença a veure la llum. La ruta vianant-ciclista que configura aquest tram oest constarà d’uns 16 km de longitud. S’iniciarà al terme municipal d’Aldaia, passarà bordejant el casc urbà d’aquest poble i continuarà cap a Quart de Poblet, Paterna, campus universitari de Burjassot-Paterna, Godella i Rocafort, fins a connectar en Massarrojos amb el tram nord de l’anell verd metropolità.

Al seu pas per Godella, accedirà al casc urbà pel carrer Paterna, fins a Ramon i Cajal, on ja existeix un carril bici, per a després vorejar el casc urbà per la part nord, passant junt al poliesportiu municipal i a través del vial paral·lel a la CV-310 de la zona residencial de COVAZMA arribar a creuar la séquia de Montcada, on la via torna a discórrer per l’horta, en paral·lel al ferrocarril fins arribar al camí de servei del barranc del Palmaret, punt d’unió amb el tram nord.

En total, l’anell verd metropolità de València compta amb més de 56 km disposats en forma circular per tota l’Horta de València i destinats al seu ús per part de vianants i ciclistes. Amb la seua posada en marxa es persegueixen distints objectius.

En primer lloc, posar a disposició de la ciutadania un eix estructurant de la futura malla metropolitana, integrada pels carrils bici ja existents, juntament amb altres actuacions que es desenvolupen a nivell municipal i comarcal. D’aquesta forma s’uniran municipis contigus i es permetran recorreguts de major longitud.

D’altra banda, fomentar l’ús de la bicicleta per a desplaçaments curts i mitjans, amb la finalitat de disminuir la utilització dels vehicles privats i contribuir a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Igualment, també es pretén satisfer la demanda creixent d’este tipus de vies per a un ús lúdic i d’oci saludable.

Per últim, es busca disposar d’una via ambientalment integrada que aproxime als ciclistes i vianants als paisatges i espais naturals rellevants com l’Horta de València, el parc natural de l’Albufera i el parc fluvial del Turia, així com a altres elements del patrimoni natural i cultural del nostre entorn.

L’anell verd metropolità de València és una de les actuacions prioritàries a desenvolupar al programa FEDER 2014-2020 de la Unió Europea. El capítol corresponent a les noves actuacions en matèria de sendes ciclables i carrils bici a desenvolupar per la Generalitat Valenciana en tot l’àmbit territorial de la Comunitat està dotat amb 34,8 milions d’euros, dels quals la Unió Europea finança el 50%.