font: www.godella.es
El Director General es compromet a impulsar el projecte i iniciar els tràmits administratius. Les alcaldesses de Rocafort, Amparo Sampedro, i de Godella, Eva Sanchis, juntament amb l’alcalde de Burjassot, Rafa García, han mantingut aquest matí una reunió amb el Director General d’Aigües, pertanyent a la Conselleria d’Agricultura, Manuel Aldeguer. La reunió, convocada per Sanchis i celebrada a l’Ajuntament de Godella, es plantejava com el primer pas per a buscar una solució conjunta al problema d’inundacions que pateixen els tres municipis en tenir paralitzada la Generalitat, des de l’any 2006, el projecte de construcció del col·lector d’aigües pluvials que arreplega les precipitacions dels tres municipis i els canalitza fins al Barranc del Palmaret, –una infraestructura que evitaria els problemes d’inundacions que pateixen Burjassot, Godella i Rocafort.
El Director General, després d’estudiar els informes presentats pels respectius alcaldes, i veure la gravetat de les inundacions patides aquestes passades setmanes, ha confirmat la voluntat de la Generalitat de prioritzar aquesta obra i impulsar-la per a posar fi a aquesta problemàtica. El Director General també ha expressat que en l’actualitat «la situació econòmica no és pròspera, però tenim l’objectiu de prioritzar aquesta obra, i buscar entre tots una solució, inclosa la cerca de finançament complementari, bé a través dels fons Feder, o bé a través de la pròpia Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Estem en disposició d’enviar als ajuntaments afectats el projecte modificat en el termini d’un mes, perquè siga aprovat pels plens municipals, ja que cal actualitzar la valoració econòmica del mateix i la modificació plantejada l’any 2012 que separa la construcció del col·lector del soterrament de les vies del tren al seu pas per Burjassot i Godella».
Una vegada realitzat el tràmit administratiu del projecte, que es calcula que té un cost que ronda els 17 milions d’euros, i vista la voluntat d’executar-lo, el següent pas serà la consignació pressupostària i iniciar els tràmits de les expropiacions que hi calguera durant l’any 2016. «Podem tenir un horitzó de possible inici de treball entorn de l’any 2017 –ha assenyalat Aldeguer–, cal realitzar primer els treballs d’expropiació, dotar el projecte final i, per últim, realitzar-lo com es considere tècnicament, ja que abasta tres municipis, i és un projecte gran i en algunes parts, com a Burjassot i Godella, complicat».
Per a l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, la reunió ha sigut «el primer pas que havíem de donar i ha sigut molt satisfactori, la receptivitat ha sigut màxima i la predisposició a prioritzar l’obra que portem tants anys reclamant, ha sigut molt evident».
Rafa García, alcalde de Burjassot, en la mateixa línia, s’ha mostrat també optimista: «Aquesta és una reunió positiva i fructífera. Després d’anys de paralització, veiem la disposició a portar a bon port l’obra. Serà un procés llarg i dificultòs però el que veiem són les ganes de prioritzar i de solucionar problemes, d’engegar la solució definitiva, i açò és el més important».
Els alcaldes, juntament amb el Director General, van a sol·licitar ara una reunió conjunta amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a exposar el projecte que els afecta en la part rural, i així poder comptar també amb possibles fonts de finançament complementàries.
A continuació, l’alcaldessa de Rocafort i la de Godella han visitat, al costat dels tècnics de tots dos municipis, dels de la Generalitat i del propi director general, algunes de les zones més conflictives, fonamentalment les limítrofes entre ambdues poblacions com el Barranc dels Frares i la instal·lació de reixetes trámex de l’entrada de Rocafort. «En el moment en què comença a ploure, per poc que siga, aquesta zona perd per complet l’adherència i es converteix en un punt de constants accidents, fonamentalment, per a motociclistes», ha comentat Sampedro. La instal·lació, que sí compleix amb la seua comesa d’absorbir gran part de les aigües que, d’una altra manera, s’embassarien en aqueixa zona, serà revisada pels tècnics de la Conselleria i dels ajuntaments de Rocafort i de Godella amb la finalitat d’evitar més accidents; una solució que, segons el director general «no seria massa costosa ni tècnicament ni econòmicament».