Adjunte informació de la conferència Història de “La Construcció i posterior
remodelació del C.E.I.P. Cervantes Godella” que tindrà lloc el proper dia 16
d’abril a les 19 hores en el col·legi públic Cervantes.

JUAN ANTONIO GARCIA ESPARZA

És graduat en Enginyeria de l’Edificació per la Universitat Politècnica de València i Doctorat en Patrimoni Cultural per la Universitat de València amb la tesis: El descubrimiento cultural de la arquitectura popular en España. Alfredo Baeschlin (1883-1964) y el influjo centroeuropeo. Expert en Regeneració Urbana, Construcció tradicional i Arquitectura vernacla, actualment és professor de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló.

La relació de l’autor amb el patrimoni arquitectònic va començar fa uns deu anys amb la seua participació en diferents obres de restauració i manteniment d’edificis patrimonials , com per exemple; La Rehabilitació del Mercat Central de València o La Restauració de cases tradicionals en el racó d’Ademús.

També ha fet ponències en congressos i conferències com ara “VIII Congrés d’Arquitectura Moderna en Espanya” o el “12th International Seminar Forum UNESCO, Historic urban Landscapes”.

És autor dels llibres “ Alfredo Baeschlin (1883-1964) Arquitecto. Recorrido vital y fondo documental” i “Barracas del litoral mediterraneo, catálogo de Valencia y sus alrededores”, pel que va rebre la Menció Especial l’any 2009 , per part d’EUROPA NOSTRA, entitat encarregada de salvaguardar el patrimoni cultural europeu.

A més a més, també és autor d’articles científic-tècnics que han estat publicats en diferents revistes, tant nacionals com internacionals sobre Arquitectura , Restauració , Etnologia i Art.

ALFREDO BAESCHLIN

( SCHAUFFHAUSEN 1883 – 1964)

Arquitecte, pintor i poeta suïs. Va estudiar

Arquitectura en Zurich i va ser professor de l ’Escola d’ Arts i Oficis de Berna, així com fundador de la Lliga per a la Conservació de la Suïssa Pintoresca i de la Nova Federació de Arquitectes Suïssos.

Alfredo Baeschlin estava molt interessat en l’arquitectura tradicional, i es va dedicar a estudiar la casa rural espanyola. Després de viure temporades a Barcelona i al País Vasc, al 1930 es va instal·lar en València, on ràpidament s’incorpora al cercle d’intel·lectuals i artistes que tractaven de renovar el panorama social i cultual. Sembla que va aprendre el valencià amb Carles Salvador, al temps que col·laborava en setmanaris i revistes, i realitzava exposicions.

S’atribueixen a Baeschlin diverses cases en Godella i les Antigues Escoles de Rocafort.

Pel que fa al Grup Escolar Cervantes, es tracta d’un projecte impulsat per l’alcalde de Godella Vicente Zamorano Llorens i l’inspector d’Ensenyament Juan J. Senent Ibáñez. El projecte el va fer l’arquitecte A.Gómez Davó i va col·laborar Alfredo Baeschlin. Dos grups escolars, cadascun per tres classes de xiquets, altres tres de xiquetes i un més de pàrvuls. El grup escolar evoca les tradicions riu raus i mostra una torre d’alqueria valenciana.

Al 1941, després de la Guerra Civil Espanyola, va ser empresonat i després d’uns mesos , va ser obligat a tornar a Suïssa.