L’urbanisme és una de les àrees essencials per a la planificació del futur del nostre poble, d’un territori sobre el que totes les persones de Godella hem de decidir, perquè a tots ens afecta la programació urbanística, directa o indirectament.

Continuïtat del Consell Assessor d’Urbanisme i Medi Ambient (CUMA)

Des de Compromís treballarem per la continuïtat de tots els consells sectorials de participació ciutadana, com ho és el CUMA, i per ampliar les seues competències.

Reestructuració orgànica i funcional del Departament d’Urbanisme

L’urbanisme és una part molt important de les competències municipals i és una de les àrees paradigmàtiques per a explicar la diferència entre interès públic i interès privat. És una àrea que ha de tindre una gestió impecable, amb un Responsable Tècnic clar i una plantilla pública i independent, adaptada a les competències municipals, que repercutisca tant en la millora de l’eficàcia en el planejament i la gestió urbanístiques, en les obres i serveis municipals així com en la concessió i seguiment de les llicències d’obra i en el control de les infraccions urbanístiques i expedients de ruïna.

Pla General d’Ordenació Urbana

Actualment es troba en redacció la Modificació del Pla General para la Redistribució de  les Dotacions Públiques, que permetrà materialitzar els canvis de planejament derivats de l’acord sobre l’expropiació de La Devesa, evitarà noves expropiacions costosíssimes al Bovalar i a la zona de Les Pedreres, i permetrà reubicar la reserva de terrenys per a l’institut públic d’educació secundària i altres equipaments i espais verds.

Des de Compromís considerem molt urgent i de gran transcendència aquest document que, amb un cost raonable ja pressupostat, dona solució als problemes que avui afronta la població i deslliura les possibilitats d’una nova política de progrés en la creació de nous equipaments i zones verdes, així com la generació de patrimoni municipal de sòl que permetrà la gestió d’una política pública de vivenda.

La Revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), vigent des de 1990, és l’objectiu primordial per a la definició del futur de les condicions d’habitabilitat i qualitat de vida de Godella. És una empresa, però, que requerirà un estudi i una programació importants, i un nivell de consens molt exigent, tot i que suposa una inversió econòmica no inferior al mig milió d’euros, una tramitació que excedirà el mandat de la propera corporació, a més d’una ben difícil coordinació dins l’àmbit comarcal.

Protegirem els espais naturals

Pla especial de les Pedreres

Ens proposem enllestir el tràmit amb l’aprovació definitiva del Pla Especial de les Pedreres i la posterior gestió de les seves determinacions en ordre a la protecció dels vestigis etnològics i arqueològics existents i adoptar fórmules que fomenten el seu coneixement físic i etnogràfic (Museu, visites escolars,…), determinar els usos i delimitar les diferents zones possibles, amb un procés tècnic i participatiu. Mentrestant, s’ha de vigilar que l’espai es mantinga lliure de fem i escombraries i que es respecte la legalitat en tots els usos i en totes les activitats econòmiques que hi puguen haver.

Protecció de l’horta

La protecció de l’horta no ha d’ésser només una declaració d’intencions, cal adoptar les mesures necessàries per tal de possibilitar la supervivència d’aquelles persones que la mantenen i treballen. Cal estudiar diferents mesures, com ara limitar el trànsit pels camins tradicionals per tal de facilitar les activitats productives.

Ens oposarem frontalment al projecte de Via Parc Nord, perquè, a banda de restar terrenys d’horta, incrementaria els problemes de trànsit, l’abandonament de terres i, sobretot, la pressió de constructores per urbanitzar-la. L’Ajuntament de Godella, amb el suport de Coalició Compromís, ja va presentar al·legacions al Pla General de València. Els partits polítics hem de ser capaços, com hem fet fins ara, d’oposar-nos conjuntament a este projecte i que ningú no ens venga a interessos privats. L’horta ha de continuar amb el seu nivell de protecció.

Protecció del secà

Cal revisar la normativa aplicable al terreny de muntanya de Godella, si fora el cas amb una Modificació del Pla General similar a la feta sobre l’Horta, per tal de garantir la pervivència dels conreus i, a través d’ells, de les característiques paisatgístiques i edafològiques del territori.

Viabilitat al PDAI sector Lloma dels frares

El Sector de la Lloma dels Frares (Sectors 25 I 26) és el programa (PDAI) de desenvolupament urbanístic en que conflueixen la pràctica totalitat de les oportunitats urbanístiques de la Godella actual : el gran parc urbà en la pineda existent, la reubicació òptima de l’institut públic, la integració dels barris de Camp Olivar i Santa Bàrbara omplint l’espai vacant i matisant la barrera que forma el distribuïdor comarcal. A més a més, constitueix l’opció més immediata i millor ubicada de creixement sense noves expansions i una segura font de recursos patrimonials per a l’Ajuntament.

Proposem, doncs, fer viable la promoció del sector urbanitzable, amb edificabilitat i usos integrats a l’entorn i sempre que queden garantides les condicions d’accessibilitat, connexions infraestructurals i supressió dels rics d’inundabilitat al propi sector i als barris ubicats aigües avall del curs del barranc dels Frares que allí té l’origen.

Política de vivenda, foment de la Rehabilitació i el Lloguer

El creixement de la població, les vivendes que necessiten els joves en edat d’emancipar-se i gent que vinga de fora no han de fer-se en noves ocupacions extensives de sòl rústic; hem de créixer sobre la pròpia ciutat existent, millorant l’espai que ja tenim. L’Ajuntament ha de contribuir  a generalitzar el dret a una vivenda digna i assequible per a tots donant totes les facilitats al seu abast  a les iniciatives d’ocupació de vivendes buides, de rehabilitació i de foment del lloguer. Per altra banda, a partir de l’obtenció de patrimoni municipal de sòl, l’Ajuntament ha d’intervindre de manera directa en la promoció pública de vivenda que complemente les anteriors iniciatives en els sectors socials més desfavorits.

Revisió del Catàleg de protecció arquitectònica

Cal realitzar un estudi, en col·laboració amb el Taller d’Història Local, per tal d’actualitzar i complementar el catàleg d’edificis i paisatges protegits que conté el Pla General d’Ordenació Urbana i sol·licitar la adscripció a les figures legals de Bé d’Interés Cultural (BIC) o Bé de Rellevància Local (BRL) dels edificis i conjunts urbans que compten amb les condicions requerides

Execució del Pla de Mobilitat urbana Sostenible

Desenvoluparem les determinacions del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). Hem de donar un major impuls als mitjans de transport ecològics, fomentant l’ús del transport públic i els desplaçaments a peu, ordenant restrictivament el trànsit rodat i ampliant la xarxa de carrils bici, millorant els seu disseny i manteniment, d’una forma consensuada i meditada per tal de crear una xarxa que ens mantinga comunicats amb la resta de pobles i València.

Eliminació de barreres arquitectòniques

Estudiarem la plena accessibilitat de tot el medi físic urbà, especialment les voreres i passos de vianants, els edificis públics i les infraestructures singulars com ara l’estació del metro, per fer de Godella un poble amable amb les persones amb problemes de mobilitat.

Lluitarem per millorar la freqüència del metro per la nit i matinada

Treballarem per millorar la franja horària de vesprada i nocturna de funcionament del METRO, parlant amb les instàncies competents. Incrementant la franja horària de 22.00-24.00 hores tots els dies facilitaríem el retorn de treballadors i ampliarem les opcions d’oci. Fent que el Metro funcione dijous, divendres i dissabte, fins a les quatre de la matinada, amb una freqüència moderada a partir de les 24 hores, evitaria en bona part dels casos l’ús del cotxe què cada cap de setmana molts joves utilitzen per a desplaçar-se des de Godella als indrets d’oci del centre urbà (València).

Soterrament de les vies del metro

Coalició Compromís manté el recolzament de la reivindicació ciutadana del soterrament de les vies de FGV. a càrrec de la Generalitat Valenciana. La desaparició de la barrera de ferro que divideix el nostre poble no ha de fer-se  en cap cas a costa de l’ocupació de terrenys d’horta ni de la ruïna de l’Ajuntament; el soterrament haurà de fer-se amb un traçat consensuat pels ajuntaments de Burjassot, Godella, Rocafort, Massarrojos (VLC) i Montcada i amb la tecnologia ferroviària adient, probablement en sistema de tuneladora, assolint la màxima eficiència i rendibilitat a termini mitjà en cercar la ubicació de les estacions als centres de gravetat poblacional.