• Es tracta d’una eina formativa per a avançar en la transició energètica dels municipis
  • Una política dirigida per Compromís des de la Diputació de València

01/06/2022

Foios ha sigut el municipi que ha triat la Diputació de València per a presentar la seua Guia de Promoció Pública de Comunitats Energètiques, una eina formativa que ajudarà els municipis a avançar cap a un model energètic més sostenible. Una guia que té com a objectiu aprendre de les experiències, simplificar els passos, aclarir conceptes i facilitar el treball per a la creació de comunitats energètiques locals.

La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó (Compromís), ha sigut l’encarregada de presentar “este document viu, que continuarà nodrint-se de noves aportacions i que fa un pas més en la transformació energètica dels municipis”.

La comarca de l’Horta Nord és el centre neuràlgic de les comunitats energètiques, amb tres municipis que ja estan treballant en la seua instal·lació, com són Foios, Meliana i Albalat dels Sorells. Així, la vicepresidenta ha recordat el “gran impuls que es va produir en 2020 gràcies a l’Estratègia Reacciona i que, enguany, compta amb una inversió de més de 22 milions d’euros”. Així mateix, ha assenyalat que “en 2020-2021, es van destinar 3 milions d’euros a l’impuls de l’autoconsum en edificis públics, beneficiant-se un total de 140 municipis”.

Per part seua, l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, ha agraït que “la Diputació haja triat la localitat per a la presentació d’esta guia, ja que som un dels municipis que amb més determinació hem impulsat la transició cap a un model energètic sostenible”. En este sentit, ha posat en valor que “abans que acabe la legislatura Foios comptarà amb sis instal·lacions d’autoconsum energètic en edificis públics i s’haurà substituït el 100% de l’enllumenat públic a tecnologia LED”.

Una aposta per l’eficiència energètica que ha permés que l’Ajuntament de Foios haja passat de destinar en 2015 el 6% del pressupost municipal per al pagament de l’energia municipal, a tan sols el 2% en 2022″.

A l’acte de presentació també han assistit Araceli Rodríguez, vicepresidenta de Sapiens Energia; Antonio Palop, secretari de l’Ajuntament de Canet d’en Berenguer; Arturo Zea, tècnic de la Fundació València Clima i Energia; e Ylenia Díaz, presidenta de COSITAL, que han abordat els aspectes que contindrà la Guia de Promoció Pública de Comunitats Energètiques, al mateix temps que han detallat projectes que ja estan en marxa com la Comunitat Energètica de Castellar-l’Oliveral o Canet d’en Berenguer.

Guia de Promoció Pública de Comunitats Energètiques