• La proposta de Compromís s’incorpora definitivament a la nova Llei de l’Esport, amb l’únic vot en contra del PSOE

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha celebrat l’aprovació de la Llei de l’Esport, que ha qualificat de «fet històric», atés que reconeix la pilota valenciana com a esport en tot l’Estat.

Baldoví ha assenyalat que la norma posa fi a l’«anòmala» situació de la pilota valenciana. «Aquesta llei suposarà que els pilotaris i pilotaries puguen competir a l’estranger i beneficiar-se de subvencions, beques o la condició d’esportista d’elit per a poder estudiar, com ja passa en la resta d’esports», ha destacat.

Així, s’ha mostrat «molt satisfet» amb aquest reconeixement «definitiu» i amb l’«ampli» consens que ha generat la seua proposta. «Hem aconseguit pagar un deute que teníem amb les persones que han mantingut el nostre veritable esport nacional i amb els 3.700 jugadors federats i els 108 clubs de tot el territori valencià. És un fet que la pilota valenciana forma part de la nostra identitat col·lectiva com a poble», ha afirmat.

Per contra, ha lamentat que el reconeixement a la Copa de l’Espanya lliure que va guanyar el Llevant Unió Esportiva l’any 1937, durant la Guerra Civil, s’ha quedat «fora» de la Llei de l’Esport. Sobre aquest tema, Compromís havia proposat que les federacions esportives reconegueren aquest trofeu i donaren oficialitat a les competicions esportives celebrades abans de la dictadura de Franco. Punt que ha sigut rebutjat per PP, PSOE i Vox.

D’aquesta manera, la coalició volia que les federacions esportives formaren part de la divulgació de la memòria democràtica en l’àmbit de l’esport. «Si es reconeixen les copes que van guanyar els equips de futbol durant la dictadura de Franco, per què no es poden reconéixer les competicions d’abans de la dictadura com la copa que va guanyar el Llevant?», s’ha preguntat Baldoví.

El portaveu de Compromís ha considerat que «tots els partits democràtics haurien de secundar això», per la qual cosa ha manifestat no entendre «com el PSOE es deixa arrossegar pel PP i Vox».

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la nova Llei de l’Esport, que en la Comissió de Cultura va incloure una esmena que obri la porta a la participació de seleccions autonòmiques en competicions oficials d’àmbit internacional en casos d’esports d’«arrelament històric» a les seues comunitats, com poguera ser la pilota basca.

Al final, i després d’aquesta polèmica, el PP, Vox, Ciudadanos i Junts han optat per votar en contra de tota la llei, mentre que ERC, Bildu i el BNG s’han abstingut. El PSOE i Unides Podem sí que han sumat el suport del PNB, Más País-Equo i Compromís.

Font: Diari La Veu